Achtergrondinfo

Het ontstaan bij Jan Terlouw

Het idee om ToekomstMakers een podium te geven is ontstaan na de jaarlijkse Deventer Jan Terlouw Lezing. De Lezing wordt elk jaar in december gehouden in de Deventer Schouwburg. De eerste Lezing was naar aanleiding van Jan Terlouws onvergetelijke verjaardagsspeech bij De Wereld Draait Door in 2016 waarin hij sprak over het touwtje uit de brievenbus.

Jan Terlouw: “Als ik de jeugd zie zitten… dan denk ik: potverdorie, daar zijn we toch voor. Ik heb een prachtig leven gehad. Ik wil dat jullie dat ook hebben. We kunnen niet langer wachten.”

ToekomstMakers

ToekomstMakers zijn young professionals die nu al bijdragen aan een betere wereld. Jonge mensen die al iets veranderen door een idee, een uitvinding of een project. De Stichting Deventer Jan Terlouw Lezing geeft hen een podium. Sprekers sluiten aan bij het gedachtegoed van Jan Terlouw.

ToekomstMakers Shows

In het najaar van 2018 kregen de eerste ToekomstMakers een podium in de Deventer Schouwburg. In 2019 kregen de eerste ToekomstMakers een podium in de ToekomstMakers Shows in de Deventer Schouwburg. Een avondvullend programma met vier sprekers, een presentator, muziek en een naborrel om generaties te verbinden en samen over te gaan tot actie, geïnspireerd door de Makers van de Toekomst.

Winnaar

Een deskundige jury en een publieksjury kiezen een winnaar na elke ToekomstMakers Show. De winnaars staan tijdens de jaarlijkse Deventer Jan Terlouw Lezing in december in de Deventer Schouwburg samen op het podium in de finale.

Doel van de Deventer Jan Terlouw Lezing

Doel van de Deventer Jan Terlouw Lezing is om in navolging van het gedachtegoed van Jan Terlouw publiek over te laten gaan tot actie voor een meer duurzame wereld. Er wordt een dialoog tussen generaties tot stand gebracht. De rol van de maatschappij en de politiek in een noodzakelijk duurzame wereld wordt vanuit de rol van de sprekers in de samenleving belicht. 

Sprekers van de Deventer Jan Terlouw Lezing

Jan Terlouw gaf zijn visie in de eerste Deventer Jan Terlouw Lezing in 2017 getiteld ‘We kunnen niet langer wachten’. Zijn kleindochter, psychologe Laura Faber, verzorgde de duo-Lezing.

In 2018 volgde schrijver Bas Heijne, voorgedragen door Jan Terlouw, hem op met zijn Lezing ‘Broederschap’. Politicoloog, schrijver en vluchteling Kiza Magendane kwam met Heijne mee als duo-spreker.

In 2019 is het stokje overgedragen aan terrorisme-expert Beatrice de Graaf. Neerlandica Lotte Jensen is de duo-spreker. Titel: ‘Veilig.’

17 december 2020 is de volgende Deventer Jan Terlouw Lezing.